Jeugdkamp

Jeugdkamp 2015

Expeditie Robinson
Na een dropping op een onbewoond eilanden, genaamd Noord, Oost, Zuid en West, moesten de expeditiegangers er maar het beste van maken. Die avond vond meteen de eerste en zeker niet de laatste tropische regenbui op ons hoofd, waardoor de eerst gemaakte plannen meteen wegstroomde. Wanneer we 1 ding geleerd hebben van overleven, is dat improviseren de overlevingskansen vergroot. Nadat we een dak boven ons hoofd hadden gevonden, werden ook de eerste spellen uitgezet om de avond door te komen. Vrijdag spellenMet echte Expeditie Robinson spellen, zoals lange tijden inschatten, grote vuren maken, hoge hutten bouwen, ingewikkelde puzzels oplossen en evenwichtige kratten lopen, werd meteen de overlevingskansen van diverse expeditiegangers ingeschat. Na afloop werd een heuse eilandraad gehouden om diegene extra te belonen, die de beste survival bekwaamheid toonde. De spanning was om te snijden met het uitrollen van de papiertjes en de bekendmaking van de winnaar. Nadat bij het kampvuur liederen werden gezongen om de gemoedsrust hoog te houden, werd het toch echt tijd om onze bedden in te duiken. De expeditieleiders zouden die avond nog plannen smeden om de volgende dag opnieuw te overleven.

Zaterdag in het bosMet het opkomen van de zon, werden de eerste wakker om de dag te beginnen met hernieuwde energie. Nadat iedereen zijn maag weer had gevuld om weer een dag te overleven, werd er een expeditie uitgevoerd naar het bos. Wat dichtbij leek, bleek toch een flinke wandeltocht te zijn. Zodra aangekomen in het bos kwam een onverwachte storm aanzetten. Zelf gemaakte paraplu´s en schuilplaatsen werden gebruikt om toch zo droog mogelijk te blijven voor de start van de expeditie. Bepaalde routes werden onbegaanbaar en diende de expeditie omgedraaid te worden.

Om ervoor te zorgen dat we uiteindelijk gered zouden worden van het eiland, moesten we ons kenbaar maken dat we vast zaten. Middels het zoveel mogelijk posten van zelfgemaakte brieven in een brievenbus/fles en deze in zee te gooien zorgden we ervoor dat ons eiland het eerst gered zou moeten worden. Immers meer brieven betekent een hogere nood en eerder hulp. Hierna volgde weer een eilandraad, waarbij nu op de pechvogel en het talent gestemd kon worden. De nervositeit liep weer tot ongekende hoogte bij de bekendmaking van de stemronde.

Zaterdag eetproefNu de eerste noodoproepen verstuurd zijn, moeten we totdat de reddingstroepen komen, op het eiland een leefbare situatie uit de grond stampen. Hierbij valt te denken aan middelen om te overleven zoals vuur, hutten, en kokosnoten; maar ook luxe goederen zoals jacuzzi’s, animatieteams, en cruiseschepen mogen niet vergeten worden. Door het doen van diverse opdrachten konden er ruilmiddelen verdiend worden om zoveel mogelijk attributen te verzamelen. De meest spannende proef was nog wel de eetproef, waarbij larven, meelwormen en zelfs krekels op het menu stonden. Door meer attributen op het eiland te krijgen, werd het overleven een stuk aangenamer.

Nadat de eilanden compleet versierd waren, werden meteen de ingrediënten voor het avondeten in het bos bijeen geraapt. Het avondeten is bereid door een professionele chef, die ervaring heeft met voedsel uit de natuur. Voordat het avondeten aanving is er een veiling gehouden om spullen te kopen, die later van pas zouden komen tijdens het eindspel. Uiteindelijk had het avondeten veel weg van een stevige bouillon als voorgerecht, nasi met satésaus en kroepoek als hoofdgerecht, en een bordje vla als toetje.

Zaterdag bonte avondOm ons in de avond te vermaken, werd de traditionele bonte avond gehouden. Acts werden opgevoed, De bonte avond bestond uit meerdere acts waarbij dansen, lachen, eten, testen van het kennisniveau en een portie geluk met de bingo aan bod kwamen. Na deze volle avond werd het de hoogste tijd om weer het nest op te zoeken. Nadat de expeditiegangers op bed lagen, werd de voorraadkast geplunderd door de expeditieleiders. Het resultaat was een lege voorraadkast.


De volgende ochtend werden de meeste geschrokken wakker door kunstmatige regenbuien en luide donders. Door deze onaangename ochtend, was de stemming minder opgewekt dan de voorgaande dagen. Met het ontbijt kwam de stemming er toch weer in, want een nieuwe dag betekent een nieuwe dag op survival. SchatzoekenNadat de vorige dagen onze overlevingsskills zijn getest, noodoproepen zijn uitgestuurd, eilanden bewoonbaar zijn gemaakt en avonden zijn vermaakt; moesten we uiteindelijk nog wel gered worden. De beste kans op redding is op het strand. Na een verkeerde inschatting van de juiste route, kwamen we uiteindelijk toch op het strand aan. Hier werd nogmaals het uithoudingsvermogen van de eilanden getest middels diverse proeven. De proeven bestonden eerst uit schatten zoeken, wat later op de middag van pas kan komen. Ook werden kracht, snelheid, kennis, precisie en vaardigheden getest middels andere proeven. De laatste spullen voor het eindspel zijn verdeeld onder de eilanden, waarna het eindspel kon beginnen.

zondag2Het eindspel bestond uit het bouwen van een sculptuur. De sculptuur werd beoordeeld op hoe snel iemand gered zou worden. De sculpturen waren onder te verdelen in bewoonbaar gemaakte eilanden en glijbanen, maar ook echte reuzen en hele families kwamen op het strand voor. De volgorde van redding is uiteindelijk als volgt geworden:
1. West
2. Noord
3. Zuid
4. Oost

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s en filmpjes van het kamp zijn hier te bekijken:

https://www.facebook.com/bcpjeugdkamp2015

kampdeelnemers